Een veranda bouwen, voor een buitengewoon buitenleven!

In het voorjaar comfortabel genieten van de eerste zonnestralen en in de nazomer nog zo lang mogelijk buiten zitten? Met een veranda of terrasoverkapping van hout geniet u zowel in als buiten het zomerseizoen optimaal van het buitenleven. Compleet met buiten keuken, passende veranda meubelen en bijzondere planten – die vanwege het gunstige klimaat op de veranda toch in ons kikkerlandje kunnen overleven – is de aanbouw de blikvanger van de woning geworden.

Het is een ware trend om het hele jaar door van de tuin te willen genieten. Steeds meer mensen gaan over tot serre of veranda bouw. De veranda is het verlengstuk van de woonkamer geworden, waar een optimaal afgestemd lichtplan, sfeervolle veranda meubelen en dito vloer niet mogen ontbreken. Vaak ook wordt een aanbouw of terrasoverkapping van hout gebruikt om de buiten keuken onder te plaatsen. Tips voor de bouw van een veranda, de aanschaf van een terras overkapping of de inrichting en het onderhoud van uw veranda van hout, vindt u op internet veelvuldig. Van Donzel Best, de verandabouwer van Noord Brabant, geeft u alvast de nodige inspiratie en tips voor het creëren van een sfeervolle en duurzame buitenruimte. Wilt u advies hebben bij de aanschaf van een veranda, of een veranda van hout laten bouwen, dan kunt u Van Donzel Best ook raadplegen.

Voorafgaand een veranda aan te schaffen, is het goed om eerst na te denken over het materiaal, de afmetingen en het doel van de terrasoverkapping. Vergeet ook geen bouwvergunning voor de veranda aan te vragen, dat scheelt u achteraf eventuele boetes. Qua materiaal voor de veranda of terrasoverkapping is er de keus uit hout, PVC en aluminium. Wie voor een sfeervolle look en mooie structuur gaat, kiest voor een veranda van hout. Verreweg de meeste mensen die een veranda willen bouwen, prefereren een terrasoverkapping van hout vanwege de vele positieve eigenschappen van dit materiaal. De landelijke uitstraling en rustieke sfeer van een houten aanbouw zorgen er bovendien voor dat de terrasoverkapping volledig in de tuin kan integreren. Bekijk hier enkele voorbeelden van houten veranda’s.

Ligging van uw veranda of aanbouw
Hoewel een veranda van oorsprong een aanbouw van de woning was, een terrasoverkapping als het ware, komt het bouwen van een vrijstaande veranda steeds vaker voor. Voordeel van een vrijstaande veranda van hout is dat men zélf de ligging kan bepalen. Is de veranda op het zuiden gericht, dan kunt u maximaal van het zonlicht genieten in alle seizoenen. Houd er wel rekening mee dat het in de zomer erg warm kan worden. Zonwering aan de buitenzijde van de terrasoverkapping is dan een optie. Een op het oosten of zuidoosten gerichte veranda laat u optimaal genieten van het ochtendzonnetje. Wel kan het in de namiddag of avond fris worden onder de terrasoverkapping. In deze gevallen biedt een tuinhaard of terras verwarmer uitkomst.

De meeste veranda’s zijn gelegen op het westen of zuidwesten, met zonlicht vanaf de namiddag tot zonsondergang. Laat u de veranda op het noorden bouwen, als aanbouw van de woning, dan kan deze prima dienst doen als hobby- of studiekamer. Aandacht voor de isolatie van de veranda, de verwarming én dakbedekking is dan wel van groot belang. Uw verandaspecialist kan u hier ruimschoots in adviseren.

Goed gebouwde houten veranda zorgt voor meer woonplezier
Een goed ontworpen en gebouwde houten veranda, die aansluit bij de stijl van uw woning, betekent een verhoging van uw woonplezier. Om de buitenruimte nog meer bij de binnenruimte te betrekken, en vice versa, zorgt u voor een uitgebalanceerde inrichting van de aanbouw. Tegenwoordig zijn er speciale veranda meubelen (hout, bamboe, rotan), outdoor behang en waterproof karpetten verkrijgbaar, die de veranda tot een heuse buitenkamer omtoveren. Maar ook de ‘binnenmeubelen’ doen het prima onder een waterdichte terrasoverkapping.

Een trend wordt gevormd door de vele lounge meubelen die er verkrijgbaar zijn. Luieren op de veranda in een zitzak, op een romantische loveseat (steiger hout) of sfeervolle hoekbank. Of het vakantiegevoel nabootsen middels een hangmat of Amerikaans ogende schommelstoel. In alle rust genieten op uw houten veranda of terrasoverkapping is er tegenwoordig niet meer bij. Steeds vaker kunnen ook speakers, een beamer en internetaansluitingen in de aanbouw worden geïntegreerd. Gelukkig zijn deze dan vermomd als bank, plantenbank, hocker of ijskoeler. Overigens hoeft u niet altijd te kiezen voor nieuwe meubelen, voor de inrichting van uw tuinkamer of aanbouw. Oude kasten en gebruikte hout panelen kunnen heel goed worden opgeknapt en geven de veranda, met hun hout look, een sfeervol en nostalgisch aanzien.

Terrasoverkapping beschermt uw meubelen in zomer en winter
Oud, gerenoveerd of nieuw, het enige waar de meubelen in uw aanbouw aan moeten voldoen, is dat ze bestand zijn tegen de uiteenlopende weersomstandigheden. De nieuwe generatie veranda meubelen (geen hout, maar voornamelijk aluminium, rvs en draadmeubilair) zijn waterafstotend en gemakkelijk schoon te houden. Dit geldt overigens ook voor het revolutionaire buitenkarpet, geschikt voor elke veranda. Desondanks blijven teak hout en sloop/steiger hout voor het inrichten van de aanbouw zeer populair. Voordeel van een terrasoverkapping of aanbouw is, dat tuinmeubilair én kussens het hele jaar door buiten kunnen blijven staan. Zo kunt u ook op een zonnige winterdag op uw houten veranda vertoeven.

Veranda’s en terrasoverkappingen hebben ook de mogelijkheden van outdoor cooking uitgebreid. Behalve de gangbare barbecues, staan nu complete buiten keukens tot onze beschikking. Het fenomeen buitenkeuken was al enige tijd in opmars, maar is pas sinds vorig seizoen een regelrechte hit. Het is niet alleen praktisch en gezellig, dat outdoor cooking. Een terrasoverkapping of veranda met buitenkeuken kan ook de waarde van uw woning aanzienlijk vergroten.

Houten buitenkeukens op maat
Buitenkeukens zijn verkrijgbaar in vele verschijningsvormen. Verplaatsbare buitenkeukens vindt u in tuincentra en bij sommige witgoed zaken. Maar bent u op zoek naar een buitenkeuken die op maat gemaakt is? Of een buiten keuken die volledig in uw aanbouw geïntegreerd is? Dan komt u al snel terecht bij een hout bouw bedrijf. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in houtbouw, aanbouw en verandabouw kan buitenkeukens op maat realiseren. Klik hier voor enkele voorbeelden van buitenkeukens op maat.

Naast sfeervolle meubelen, en al dan niet een schitterende buitenkeuken, dragen ook planten bij aan de leefbaarheid van uw terrasoverkapping. Het klimaat in de veranda of aanbouw is bovendien uiterst geschikt om bloemen en planten te kweken, die elders in de woning nooit zouden overleven. Voorbeelden hiervan zijn onder meer palmen, bananen-, olijven- en vijgenbomen, agaven en vetplanten. De mediterrane planten hebben het overdag graag warm en in de nacht liefst koel. Voor deze type planten is een op het zuiden, zuidoosten of westen gerichte veranda het meest ideaal. Wanneer uw veranda een houten aanbouw of tuinkamer is, waar een constante temperatuur heerst, dan doen tropische en exotische planten het goed. Ook orchideeën, dracaena’s, ficussen, olifantenvoeten, varens en philodendrons varen wel bij een constante temperatuur van zo’n twintig graden. Met een weelde aan kleurige bloemen begint de veranda in sommige periodes op een oranjerie te lijken.

Voordelen van veranda bouw
Een veranda bouwen lijkt misschien een hoop gedoe met zich mee te brengen (bouwvergunning, keuze voor materiaal, ligging, aanbouw, realisatie, onderhoud, etc.), om over een goede inrichting van de aanbouw nog maar te zwijgen. Gelukkig zijn er veranda specialisten die u deze zorg graag uit handen nemen. Van Donzel Best, specialist in veranda en hout bouw in met name Noord Brabant en Zeeland, is een van de hout bouw bedrijven, die u het complete pakket biedt. Van idee, ontwerp en realisatie van de houten aanbouw tot aan het onderhoud en eventuele nazorg. Met dit in het achterhoofd, kunt u zich richten op de voordelen van een veranda of terrasoverkapping:

  • Een veranda is ook als jacuzzi overkapping toe te passen.
  • Een aanbouw is een optimaal verlengstuk van je woonkamer. Bovendien gaan de kozijnen van de benedenverdieping langer mee.
  • Met een terrasoverkapping van hout kunt u langer genieten van het najaar en ook zeer zeker genieten van het voorjaar.
  • Een veranda zorgt ervoor dat u uw tuinmeubels niet meer hoeft te verplaatsen.
  • Het klimaat in een aanbouw of veranda maakt dat bepaalde planten hier kunnen overwinteren.

Bekijk hier welke veranda mogelijkheden er zijn. Of klik hier voor een overzicht van aanbouw mogelijkheden. Wilt u weten wat de mogelijkheden van een veranda, aanbouw of terrasoverkapping op maat zijn? Neemt u dan contact op met de specialisten van Van Donzel Best.

 

Dit is een artikel, geschreven in opdracht van Van Donzel Best. Wij zijn de veranda specialist van Noord Brabant, Zeeland en Zuid Nederland. Naast de bouw van houten veranda’s en terrasoverkappingen, zijn wij gespecialiseerd in de bouw van onder meer houten tuinhuisjes, blokhutten, buiten verblijven, schuren, chalets, houten loodsen, paardenboxen en dierenverblijven. Vanuit Best, Noord Brabant, verzorgen wij ontwerp en realisatie van complete hout bouw projecten en houten gebouwen. Wij zijn al ruim 50 jaar actief in de houtskeletbouw en systeembouw.

Van Donzel Best levert aan zowel zakelijke opdrachtgevers als particulieren in voornamelijk Noord Brabant en Zeeland. Desalniettemin realiseren wij ook steeds vaker projecten in het midden van het land, waaronder Utrecht, Gelderland, Het Gooi en de randstad. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van een veranda of houten terrasoverkapping in uw tuin. Op onze website treft u een overzicht van onze houten veranda’s, aanbouw projecten, houten buitenkeukens en vele andere afbeeldingen. Wilt u meer informatie ontvangen over onze producten en diensten, of een veranda, aanbouw of terrasoverkapping van hout laten bouwen, neemt u dan contact met ons op via het contactformulier op onze website of per telefoon via tel. 0499 39 53 12.