Houtskeletbouw = snel, milieuvriendelijk en voordelig bouwen

Houtskeletbouw verovert langzaam maar zeker een plek op de Nederlandse markt. Houtskelet bouwen (vaak afgekort als HSB) is een bouwmethode waarbij een woning wordt gerealiseerd middels prefab elementen. Het geheim van houtskelet bouw is eenvoud. Op welke andere manier kun je immers zo snel, en relatief voordelig, bouwen?

Van oudsher is houtskeletbouw de standaardbouwwijze in landen als de Verenigde Staten, Canada, Zweden, Finland, Noorwegen, Schotland, Engeland en Duitsland In Nederland werd houtskeletbouw voor het eerst in1974 geïntroduceerd en met name toegepast in gebieden met een weinig draagkrachtige bodem, zoals de Zaanstreek. Doordat het bouwmateriaal relatief licht is, werd houtskelet bouw ook regelmatig gebruikt bij het optoppen van gebouwen. Pas sinds enkele jaren heeft houtskelet bouw in Nederland voet aan de grond gekregen als gangbare bouwmethode. Dit is mede te danken aan de toenemende aandacht voor het milieu. Hout is en blijft tenslotte een natuurlijk materiaal dat vrij weinig energie vereist bij het verwerkingsproces. Bovendien is het perfect te recycleerbaar, duurzaam én warmte- en geluidsisolerend!

Houtskeletbouw bouwen steeds populairder

Omdat houtskeletbouw steeds bekender wordt bij opdrachtgevers, architecten en aannemers, neemt het aantal toepassingen een grote vlucht. HSB wordt zowel voor ééngezinswoningen als voor de sociale woningbouw, bedrijfs- en andere gebouwen toegepast. Ook gevel- en dakelementen hebben veelal houtskeletbouw als basis. Niet verwonderlijk dat het aantal houtskeletbouwers in Nederland, sinds de toenemende aandacht voor houtskelet bouw aanzienlijk toegenomen is. Een speler die al geruime tijd de HSB bouwwijze toepast in haar constructies en houten gebouwen, is MG Houtbouw. De houtskeletbouwer uit Best, Noord Brabant, levert al ruim 50 jaar houten gebouwen door heel Nederland. Van houten woningen, chalets, tuinhuizen en veranda’s tot aan houten loodsen, kapschuren en houten garages. De specialisten van MG Houtbouw kunnen zowel prefab houten elementen leveren, als het complete bouwtraject voor u verzorgen.

HSB, een betrouwbare bouwmethode

Rini Raaimakers, een van de houtskeletbouw specialisten bij MG Houtbouw voorziet een grote toekomst voor houtskeletbouw en prefab HSB. ‘Houtskelet bouw is een zeer betrouwbare bouwmethode, mede dankzij de grote maatvastheid. Door de hoge productiesnelheid heeft houtskelet bouwen bovendien een gunstige prijs. De basis van prefab houtskelet bouw, een houten constructie, is snel en eenvoudig aan te passen. Wanden, dak en vloeren zijn gemakkelijk af te stemmen op de eisen en wensen van opdrachtgevers. MG Houtbouw staat bekend om haar houten gebouwen op maat. Een ontwerp voor een HSB woning, blokhut, veranda of schuur maken we dan ook altijd in nauw overleg met de klant. Alleen op die manier kunnen we een optimaal resultaat neerzetten. En dat is waar wij als houtskeletbouwers naar streven’, aldus Rini.’

Voordelen houtskeletbouw

De bouwsnelheid van houtskeletbouw is een van de belangrijkste redenen om voor prefab elementen te kiezen. Deze is namelijk twee keer zo hoog in vergelijking met traditionele bouw. Andere voordelen van houtskelet bouw zijn volgens Rini de goede geluids- en warmte isolatie, de vochtregelende eigenschappen, de brandveiligheid en de degelijkheid van de constructie. Afgezien van de goede isolatie en vochtregulerende eigenschappen, biedt houtskeletbouw vanuit gezondheidsoogpunt ook andere voordelen. De uitstoot van radonstraling ligt aanzienlijk lager, de koudestraling ontbreekt zelfs helemaal. Kortom, louter positieve geluiden, als het over houtskelet bouw gaat.

Is er dan helemaal niks negatiefs over houtskeletbouw te vertellen? ‘Eigenlijk niet’, zo weet Rini ons te vertellen. Of het moet zijn dat er bij houtskeletbouw bouwen, in vergelijking met ‘gewone bouw’, meer aandacht besteed moet worden aan de geluidsisolatie. Hout is – akoestisch gezien – niet erg sterk, waardoor geluidswerende maatregelen zeer belangrijk zijn. Uiteraard hebben wij, als houtskeletbouwer, daar diverse oplossingen voor. Een tweede aandachtspunt betreft de ventilatie in de houtskeletbouw woning. Aangezien hout snel warmte opneemt, koelt een houtskeletbouw woning minder snel af. Het aanbrengen van een goed ventilatiesysteem in combinatie met zonnewering zorgt voor een aangename temperatuur in huis. Ook in de zomer’.

Brandveiligheid houtskelet bouw

Een punt dat veelvuldig, doch onterecht, als nadeel van houtskeletbouw wordt genoemd is de brandveiligheid. ‘Een logische veronderstelling’, aldus Rini. ‘Echter in de praktijk voldoet houtskeletbouw optimaal aan de eisen van brandveiligheid. Dit komt mede doordat wij de vuurvastheid van het hout verbeteren, en de constructie bekleden met brandwerende materialen. Uiteindelijk doet de woning qua brandveiligheid in niets onder voor een stenen woning.’

Houtskeletbouw heeft de toekomst

Rini verzorgt als specialist bij MG Houtbouw, Noord Brabant, de realisatie van een uiteenlopend aanbod houten gebouwen voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers. Dat kan variëren van een houten aanbouw, stallencomplex of schuur tot een complete houtskeletbouw woning, blokhut of recreatiewoning. De Noord Brabantse houtskeletbouwer is voornamelijk werkzaam in Zuid Nederland (Zeeland, Limburg, Noord Brabant), maar is ook boven de rivieren steeds vaker te vinden. ‘In Noord Brabant en Zeeland zijn wij een bekende naam, als het gaat om houtskeletbouw. In de komende jaren willen wij ons ook in Midden Nederland meer profileren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dát gaat lukken. Houtskeletbouw heeft, naar mijn mening, de toekomst. Misschien zelfs wel dé toekomst, als je kijkt naar de kwaliteit van het product, de milieuaspecten, de maatwerk oplossingen en de energiezuinigheid. Wanneer wij, evenals nu, optimaal in blijven spelen op nieuwe ontwikkelingen en productie technieken, dan voorzie ik dat wij als houtskeletbouwer een gouden, of moet ik zeggen ‘houten’, toekomst tegemoet gaan’, besluit Rini.

Voorbeelden houtskeletbouw

Wilt u zien wat houtskeletbouw in Nederland u te bieden heeft? Bekijk dan de voorbeelden van houtskeletbouw in dit productoverzicht. Heeft u interesse in een houtskelet bouw woning, of in de mogelijkheden van houtskelet bouw in het algemeen? Maakt u dan een afspraak met een van de specialisten van MG Houtbouw Wij ontvangen u graag in ons pand in Best, Noord Brabant, of komen bij u langs in Limburg, Zeeland, Utrecht, Zuid Holland of elders in het land. Laat uw gegevens achter op ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via tel. 0499 39 53 12.

Dit is een artikel van MG Houtbouw. De houtskeletbouw specialist van Noord Brabant is gespecialiseerd in de bouw van onder meer veranda’s, houten tuinhuisjes, blokhutten, buiten verblijven, schuren, veranda’s, chalets, houten loodsen, paardenboxen en dierverblijven. Vanuit Best, Noord Brabant, ontwerpen, produceren en realiseren wij al ruim 50 jaar uiteenlopende houtskeletbouw en systeembouw projecten door heel Nederland.

MG Houtbouw levert aan zakelijke en particuliere opdrachtgevers in Noord Brabant, Zeeland, Limburg en midden Nederland. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van houtskeletbouw. Op onze website treft u een overzicht van onze houtskelet bouw projecten. Wilt u meer informatie ontvangen over onze producten en diensten, of een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier op onze website of per telefoon via tel. 0499 39 53 12.