Vakman zoeken of zelf een schuur bouwen

De houten schuur is tegenwoordig erg populair. Met name vanwege de vele toepassingsmogelijkheden. Zo kan men kiezen voor een kleine tuinschuur, als opslagruimte voor fietsen of tuingereedschap, maar ook voor een houten garage voor één of meerdere auto’s. Voordat u besluit een tuinschuur aan te schaffen of houten schuur te bouwen, is het goed om uzelf af te vragen welke functie de schuur moet gaan vervullen.

Op het gebied van houten tuinschuren zijn er vele aanbieders. Van Noord Brabant tot Groningen en van Overijssel tot Limburg. Bij bouwmarkten en tuincentra zijn, voor relatief lage prijzen, diverse standaard houten schuren verkrijgbaar die u zelf kunt bouwen. Echter, een houten schuur bouwen is niet zomaar even wat planken in elkaar timmeren. Het maken van een tuinschuur vereist nogal wat van de klusser. Vaak laten mensen het bouwen van een houten schuur dan ook over aan vakmensen. Een specialist op het gebied van houtbouw en houtskeletbouw kan u niet alleen helpen bij het plaatsen en monteren van de tuinschuur van hout, maar biedt u ook diverse maatwerk mogelijkheden. Dit is weliswaar iets duurder als een standaard exemplaar, maar biedt dan ook vele voordelen.

Een tuinschuur op maat wordt volledig afgestemd op de ligging, grootte en stijl van uw huis en tuin. Ook kunt u uw eisen en wensen in het ontwerp kwijt. Een schuur bouwen over de gehele breedte van uw tuin? Geen probleem. Een tuinschuur met veranda, opbergmogelijkheden én klusruimte, die aansluit bij de stijl van de woning? Ook dat is mogelijk. Naast het maken van een passend ontwerp, zal de vakspecialist de schuur voor uw bouwen en, indien gewenst, volledig afwerken. Een totaalpakket dus.

Benodigde vergunning voor tuinschuren

Wanneer u besluit om zelf een schuur te bouwen, dan is een aantal aspecten van belang. Om te beginnen, dient u te informeren of u een vergunning nodig heeft, wanneer u uw schuur bouwen gaat. Dit kan verschillen per gemeente. Zo kan de wet- en regelgeving in de gemeente Heusden (Noord Brabant) heel anders zijn dan in de gemeente Bergen op Zoom (Noord Brabant). Daarna kunt u gaan denken aan het bouwmateriaal voor uw tuinschuur.

Voor het bouwen van een schuur zijn hout en steen de meest voorkomende materialen. Vaak genieten houten wanden de voorkeur, waarbij u kunt kiezen voor houten platen of gestapelde balken/logs. Aan de binnenzijde van de schuur maken tussenwanden een onderscheid tussen de ruimtes, mocht dat nodig zijn. Het dak van uw tuinschuur kan zowel van hout zijn, als gedekt met golfplaten, dakpannen, daksingels of dakleer. De waterdichtheid van de tuinschuur staat in alle gevallen voorop. Echter bij een houten schuur is het vaak mooier als ook het dak van hout is.

Functie van de houten schuur

Als het gaat om de hoeveelheid ramen en deuren die u in uw schuur maken wilt, is het belangrijk om na te gaan voor welk doel u de schuur bouwen wilt. Is de tuinschuur bedoeld als klusruimte, garage of dierenverblijf? Of wilt u het tuinhuis inrichten als speelplek voor de kinderen of wellicht zelfs als gastenverblijf. De ramen kunnen zowel van glas zijn, als van kunststof. Voor beide materialen is wat te zeggen. Desgewenst kunt u de ramen van uw houten schuur zó maken, dat ze geopend kunnen worden. Ook tuindeuren kunnen het gebruikersgemak van uw schuur vergroten.

De functie van uw houten schuur of tuinhuis is ook van belang met het oog op eventuele isolatie van de schuur. Maken we een gastenverblijf, tuinkantoor of speelplek voor de kinderen, dan is degelijke isolatie van groot belang. Zowel de wanden, vloeren als het dak van uw schuur zijn te isoleren. Dit komt het klimaat en de luchtvochtigheid in de schuur ten goede. Bovendien zorgt een goede isolatie van de schuur voor aanzienlijke energiebesparing.

Tuinschuur afwerken

De afwerking van de tuinschuur tenslotte, is een kwestie van smaak en budget. Wanneer u een schuur maken wilt, die een lange levensduur heeft, is het impregneren van de schuur noodzakelijk. Qua vloer zijn er diverse mogelijkheden, variërend van een houten vloer tot sierstenen vloer. Het type vloer is afhankelijk van het doel waarvoor de schuur gebruikt gaat worden. Is de schuur gebouwd op een ondergrond van steen of beton, dan hoeft in principe geen andere ondergrond gelegd te worden. Voor de stabiliteit van de schuur als geheel, is dit echter wel aan te raden.

Schuurbouw specialist in Noord Brabant

Wilt u toch graag een vakman inschakelen, voor het ontwerpen, produceren en bouwen van uw tuinschuur? Dan kunt u zich wenden tot een van de specialisten die Nederland rijk is. Zoekt u een partij met ervaring en expertise op het gebied van houtbouw en houtskeletbouw in Nederland, en met name in Zuid en Midden Nederland (waaronder Noord Brabant, Zeeland en Gelderland), dan is MG Houtbouw de uitgelezen partij. MG Houtbouw, gevestigd in Best – Noord Brabant, verzorgt al meer dan 50 jaar het ontwerp, de productie en bouw van hoogwaardige houten gebouwen. De houtbouw specialist levert onder meer houten veranda’s, tuinschuren, blokhutten, vakantiewoningen, garages en dierenverblijven, maar ook andere houten gebouwen zijn mogelijk. U kunt kiezen voor zowel standaard modellen als volledig op maat gemaakte exemplaren.

Welke schuur gaat u bouwen?

Inspiratie opdoen op het gebied van houten tuinschuren? En bekijken wat de verschillende mogelijkheden zijn? Kijkt u dan in ons overzicht productfoto’s. U vindt u hier niet alleen houten schuren, maar ook overkappingen, chalets, kapschuren en andere houtskeletbouw projecten die wij hebben gerealiseerd. Wilt u weten wat wij u kunnen bieden? Neemt u contact op met onze specialisten via ons contactformulier of telefonisch via tel. 0499 39 53 12.

 

Dit artikel is geschreven in opdracht van MG Houtbouw, de houtbouw specialist van Noord Brabant, Zeeland en Zuid Nederland. Naast de bouw van houten schuren en bergingen, zijn wij gespecialiseerd in de bouw van onder meer houten tuinhuisjes, blokhutten, buiten verblijven, veranda’s, chalets, houten loodsen, paardenboxen en dierenverblijven. Vanuit Best, Noord Brabant, verzorgen wij ontwerp, productie en realisatie uiteenlopende hout bouw projecten en houten gebouwen. Wij zijn al ruim 50 jaar actief op het gebied van houtskeletbouw en systeembouw.

MG Houtbouw levert aan zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers in voornamelijk Noord Brabant en Zeeland. Wij werken ook steeds vaker in het midden van het land, waaronder Zuid Holland, Utrecht en Gelderland. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van een houten schuur, chalet of terrasoverkapping in uw tuin. Op onze website treft u een overzicht van onze tuinschuren en andere projecten. Wilt u meer informatie ontvangen over onze producten en diensten, of een houten schuur laten bouwen? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier op onze website of per telefoon via tel. 0499 39 53 12.